onsdag 4 juni 2014

Stekt strömming

Now we're talking!! 
För att tala om vissa listor där man jämför samma rätt på olika restauranger så är nog "stekt strömmings listan" en av de viktigaste. Något säsongsberoende och högsäsongen är på gång!!
Har 3 Stockholms tips:
No 3
Budget: Slussens strömmingsvagn- genialt koncept! Korvvagn med stekt strömming och mos! Billigt, gott, klart prisvärt. Hyfsad krispiga och bra kryddad. Omgivning, nja... Att äta bland tiggare som plockar upp halvätna tallrikar ur skräpkorgen tar lite udden av den pittoreska söderstämningen. Köp- och ta med till en trevlig plats. Helt ok!
No 2:
Dyr Ulla Winbladh- 
uteservering, sol. Inramningen är bra. Som någon sa- förmodligen den restaurang som flest personer ur Stockholms övre medelklassen ätit sin sista måltid. Strömmingen ok men krispigheten saknas. Potatismoset mastigt men ändå inte tungt. Men- för mig är gurka ett naturligt tillbehör. Här måste man be om det. Lite udda. Sammantaget- mycket gott men utan det lilla extra. 
No 1
Dyr Sturehof-
Den gyllenbruna krispiga ytan som kniven knäcker för att sedan smidigt glida genom fiskköttet mmmm... Mos vid sidan- gör rätten renare. Lagom sälta och dill. Rätta tillbehör. Just nu helt klart den strömming andra jämförs med. 
Vad dricker man till då? Jag tar gärna en lite mesig lager. Ett glas Chablis eller Sancerre är heller aldrig fel. 
I denna klass finns dock en strömming som är utom tävlan. Den som aldrig kan fås på en restaurang. Hjördis egenfiskade strömming som strypts och rensats på altanen och därefter tillagats av mor. Doften som sprider sig efter stekningen utgör en extra krydda som man aldrig får på restaurang. Nu vattnas det i munnen!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar